Frequently Asked Questions

Frequently Asked Questions

1Τι είναι το HRV και το ANS;
Η μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού HRV είναι κυριολεκτικά η διαφορά χρόνου μεταξύ των παλμών της καρδιάς σας. Η ανάλυση του HRV είναι ένα σημαντικό εργαλείο που χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση των αλληλεπιδράσεων καρδιά-εγκεφάλου και της δυναμικής του αυτόνομου νευρικού συστήματος (λειτουργία, συγχρονισμός και ισορροπία). Ο HRV θεωρείται βασικός δείκτης γήρανσης, καρδιακής υγείας, ανθεκτικότητας και γενικής ευεξίας. Όσο μεγαλύτερη είναι αυτή η μεταβλητότητα, τόσο πιο «έτοιμο» είναι να εκτελεί το σώμα σας σε υψηλό επίπεδο. Το ANS είναι συντομογραφία του Αυτόνομου Νευρικού Συστήματος. Το ΑΝΣ είναι τμήμα του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος που ρυθμίζει τη λειτουργία των εσωτερικών οργάνων, προσαρμόζοντας το μεταβολισμό τους σύμφωνα με τις αυξομειούμενες ανάγκες του οργανισμού. Η φυσιολογική του λειτουργία αποβλέπει στην εξασφάλιση ενός ”σταθερού εσωτερικού περιβάλλοντος” (ομοιόσταση). Μέσω της ανάλυσης HRV είναι δυνατή η μέτρηση της λειτουργικής κατάστασης του αυτόνομου νευρικού συστήματος (ANS), του συμπαθητικού και παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ανάλυση HRV ονομάζεται επίσης ANS Analysis.
2Tι προκαλεί μεταβλητότητα καρδιακού ρυθμού; Παρασυμπαθητικό εναντίον Συμπαθητικό
Αν και ο HRV εκδηλώνεται ως συνάρτηση του καρδιακού ρυθμού σας, προέρχεται από το νευρικό σας σύστημα. Το αυτόνομο νευρικό σας σύστημα, το οποίο ελέγχει τις ακούσιες πτυχές της φυσιολογίας σας, έχει δύο κλάδους, παρασυμπαθητικό (απενεργοποίηση) και συμπαθητικό (ενεργοποίηση).
Ο παρασυμπαθητικός κλάδος (συχνά αναφέρεται ως «ανάπαυση και πέψη») χειρίζεται τις εισόδους από εσωτερικά όργανα, όπως πέψη ή τα νύχια σας και την ανάπτυξη των μαλλιών. Προκαλεί μείωση του καρδιακού ρυθμού.
Ο συμπαθητικός κλάδος (συχνά ονομάζεται «μάχη ή πτήση») αντικατοπτρίζει απαντήσεις σε πράγματα όπως το άγχος και η άσκηση και αυξάνει τον καρδιακό σας ρυθμό.
Η μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού προέρχεται από αυτούς τους δύο ανταγωνιστικούς κλάδους που στέλνουν ταυτόχρονα σήματα στην καρδιά σας. Εάν το νευρικό σας σύστημα είναι ισορροπημένο, η καρδιά σας καλείτε να χτυπά πιο αργά από το παρασυμπαθητικό σας σύστημα και πιο γρήγορα από το συμπαθητικό σας σύστημα. Αυτό προκαλεί διακύμανση του καρδιακού ρυθμού σας: HRV.
3Ποιοι χρησιμοποιούν το σύστημα HeartMath;
Επαγγελματίες υγείας σε ιδιωτικές πρακτικές, νοσοκομεία, κλινικές, ομάδες υγείας συμπεριφοράς, ιατρικές κλινικές, κέντρα εθισμού και αποκατάστασης, οργανωτικά προγράμματα υγείας και ευεξίας, σχολικά συστήματα και πανεπιστήμια, στον αθλητισμό, χρησιμοποιούν το HeartMath για να ενδυναμώσουν ενήλικες, παιδιά, εφήβους και οικογένειες, ομάδες - και τους εαυτούς τους .
Επαγγελματίες υγείας που χρησιμοποιούν παρεμβάσεις HeartMath :
• Ιατροί, νοσοκόμες και νοσηλευτές
• Ψυχοθεραπευτές, ψυχολόγοι, σύμβουλοι και κοινωνικοί λειτουργοί
• Χειροπράκτες, naturopaths, φυσιοθεραπευτές και
• Σύμβουλοι εθισμού
• Ειδικοί στο τραύμα
• Βελονιστές, θεραπευτές μασάζ, προπονητές υγείας
• Προπονητές επιδόσεων και Σύμβουλοι και πολλοί άλλοι ...
4Οι παρεμβάσεις του HeartMath έχουν επιφέρει βελτιώσεις σε ασθενείς με:
Οι επαγγελματίες υγείας σε όλο τον κόσμο, που εκπροσωπούν τόσο την ψυχική υγεία όσο και τους ιατρικούς τομείς, ενσωματώνουν τεχνικές και πρακτικές αυτορρύθμισης του HeartMath στις στρατηγικές θεραπείας τους με αξιοσημείωτη επιτυχία. Ένας αυξανόμενος αριθμός κλινικών μελετών και ιστορικών περιπτώσεων έχουν τεκμηριώσει σημαντικές μειώσεις στη συμπτωματολογία και βελτιώσεις στην κλινική κατάσταση σε μια μεγάλη ποικιλία καταστάσεων μετά από σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα όταν οι ασθενείς τους χρησιμοποιούν αυτές τις τεχνικές και πρακτικές. Συλλογικά, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τέτοιες τεχνικές αυτορρύθμισης μαθαίνονται εύκολα και χρησιμοποιούνται, παράγουν γρήγορες βελτιώσεις, έχουν υψηλό ποσοστό συμμόρφωσης, μπορούν να διατηρηθούν με την πάροδο του χρόνου και είναι εύκολα προσαρμόσιμες σε ένα ευρύ φάσμα ηλικιακών και δημογραφικών ομάδων.
Αναλυτικά:
• Άγχος και Ανησυχία
• Κατάθλιψη
• Εθισμός
• Χρόνιος πόνος
• Υπέρταση
• Καρδιαγγειακά προβλήματα
• Άσθμα / πνευμονική λειτουργία • PTSD
• ADD / ADHD
• Διατροφικές διαταραχές
• Θυμός
• Αϋπνία
• Περιβαλλοντική ευαισθησία
• Ινομυαλγία
• Χρόνια κόπωση
• Ορμονικές ανισορροπίες
5Παράγοντες που επηρεάζουν τη μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού
Υπάρχουν πολλά πράγματα που επηρεάζουν το HRV σας. Τους χωρίζουμε σε τρεις βασικές κατηγορίες: Παράγοντες εκπαίδευσης, παράγοντες τρόπου ζωής και βιολογικοί παράγοντες. Συχνότητα Διατροφή Ηλικία Ένταση Αλκοόλ Κάπνισμα Ουσίες Φύλο Νέο / Άγνωστο ερέθισμα Κιρκάδιος Ρυθμός - Ύπνος Γενετική Ισορροπία Χαλάρωσης / Εργασίας Στρες Κατάσταση Υγείας Αυτορρύθμιση Άσκηση Χρόνια Νοσήματα
6Σε τι θα μου χρησιμεύσει το HRV Biofeedback Coaching
Με τις μετρήσεις και την παρατήρηση του HRV σας και με την βοήθεια της Bιοανάδρασης, θα μπορείτε να κατανοήσετε καλύτερα το νευρικό, το καρδιαγγειακό και το αναπνευστικό σύστημα, ως απάντηση τους στρες που συσσωρεύετε στην ζωή σας. Με την ενσωμάτωση των πληροφοριών HRV, έχετε ένα ισχυρό εργαλείο για συναισθηματική ρύθμιση, για τη βελτιστοποίηση της απόδοσης, τη διαχείριση του στρες και τη βελτίωση της υγείας. Συνοπτικά : - Πώς αντιμετωπίζει το αυτόνομο νευρικό σύστημα (ANS) ερεθίσματα και ανταποκρίνεται σε αυτά σε κατάσταση ηρεμίας; - Ρυθμός Επαναφοράς RECOVERY καλός, εξασθενημένος, πολύ μειωμένος, κατάρρευση - Τι επιπτώσεις έχει η παρέμβαση / θεραπεία στο ANS;
7Το υψηλό HRV είναι πάντα καλό;
Όταν ο HRV σας εμφανίσει σημαντική μείωση, αυτό δείχνει ότι πιθανότατα αντιμετωπίζετε μη φυσιολογικές ποσότητες στρες (Συμπαθητική δραστηριότητα NS). Στη συνέχεια, θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε ανάπαυση και ανάκαμψη για βέλτιστα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Ωστόσο, το ίδιο μπορεί να ειπωθεί εάν ο HRV σας αυξήσει ένα σημαντικό ποσό σε σύντομο χρονικό διάστημα. Εάν ο HRV σας αυξηθεί ασυνήθιστα υψηλά (πάνω από μια συγκεκριμένη τυπική απόκλιση) εντός μίας ημέρας ή λίγων ημερών, πιθανότατα αντιμετωπίζετε μη φυσιολογικές ποσότητες ανάκαμψης (Παρασυμπαθητική δραστηριότητα NS). Αυτό συχνά ανταποκρίνεται σε συσσωρευμένες ποσότητες στρες. Η καθιέρωση γραμμής αναφοράς (Baseline) μετά από μερικές πρωινές μετρήσεις (4-6 αναγνώσεις) θα σας αποκαλύψει την ετοιμότητα του συστήματος σας και θα σας εξοικειώσει με την διακύμανση του HRV σας, δηλαδή πως ανεβαίνει και κατεβαίνει ελαφρώς από μέρα σε μέρα. Αυτό είναι φυσιολογικό και γενικά υγιές. Με τις συνεδρίες HRV Biofeedback Coaching θα δείτε το HRV σας να αυξάνεται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου (εβδομάδες, μήνες, χρόνια) καθιερώνοντας μία νέα γραμμή αναφοράς (new baseline). Ακολουθούν μερικά σενάρια που οδηγούν σε υψηλή βαθμολογία HRV σε συνδυασμό με μη ετοιμότητα: Υπερβολική έκθεση σε άγχος - Υπερβολική προπόνηση και άσκηση μπορεί να συμβεί όταν αντιμετωπίζετε επανειλημμένα ένα επίπεδο άγχους από το οποίο δεν μπορεί να ανακάμψει το σώμα σας. Αυτό καταγράφεται συχνά ως μείωση του HRV κατά τη διάρκεια μερικών ημερών, ακολουθούμενο από μια απότομη αύξηση του HRV ξαφνικά μια μέρα. Αυτό συμβαίνει επειδή σε ένα ορισμένο σημείο, το σώμα σας φτάνει σε ένα κατώφλι όπου πρέπει να σταματήσει να δίνει προτεραιότητα στην ανταπόκριση στον αγώνα ή στο άγχος της πτήσης, και πηγαίνει σε βαθιά ανάκαμψη. Ήπια ασθένεια Αλλαγή στη ρουτίνα Αλλαγή στα πρότυπα ύπνου Είναι σημαντικό για το σώμα σας να περάσει σε κατάσταση βαθιάς ανάκτησης εάν το χρειάζεται. Εάν διακόψετε αυτήν τη διαδικασία, ενέχεται τον κίνδυνο της εξουθένωσης ή της μη ανάκαμψης πλήρως από το άγχος που ανακτά το σώμα σας. Αυτό μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη βελτίωση της κατάρτισης και στην μακροπρόθεσμη υγεία.
8Ποιοι αποκλείονται από την μέτρηση / Ανάλυση HRV;;
Οι ασθενείς με μόνιμο ρυθμιζόμενο βηματοδότη δεν χρειάζεται να μετρηθούν καθώς τα αποτελέσματα δεν έχουν καμία σημασία Σε αυτήν την περίπτωση, ο βηματοδότης αναλαμβάνει τη λειτουργία του αυτόνομου νευρικού συστήματος. Επομένως, δεν μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα για τη ρύθμιση του ANS. Οι ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή / αρρυθμία δεν χρειάζεται να μετρηθούν καθώς η βάση για τηn αξιολόγηση του HRV είναι ένας σταθερός φλεβοκομβικός ρυθμός. Τα αποτελέσματα της μέτρησης αυτών των ασθενών θα παραποιηθούν θετικά. Συχνά, η καρδιακή αρρυθμία αναγνωρίζεται πρώτα από την ανάλυση ANS που είναι πολύ εντυπωσιακή στην εγγραφή.
9Πόσο συχνά πρέπει να γίνεται η Ανάλυση HRV/ANS
Συνιστάται μία ή δύο μετρήσεις ετησίως προληπτικά για την αναγνώριση μιας ρυθμιστικής διαταραχής σε πρώιμο στάδιο. Για την παρακολούθηση της θεραπείας, η Ανάλυση πρέπει να πραγματοποιείται πιο συχνά για να βεβαιωθείτε ότι οι θεραπείες έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Θα μπορούσε να έχει νόημα να κάνετε έως και τρεις μετρήσεις σε ένα μήνα. Παράδειγμα: 1. μέτρηση για την αρχική τιμή, 2. μέτρηση με καθοδηγούμενη αναπνοή, 3. μέτρηση μετά από 30 ημέρες θεραπείας
10Ποιες είναι οι συνθήκες μέτρησης;
Τουλάχιστον μία ώρα πριν από την μέτρηση HRV, δεν θα πρέπει να: έχετε ασκήσει βαριά αερόβια άσκηση να έχετε καταναλώσει οποιοδήποτε είδος καφέ, τσάι ή άλλα ποτά με καφεΐνη να έχετε καπνίσει εντός 30 λεπτών τουλάχιστον πριν από την μέτρηση Επίσης οι μετρήσεις δεν πρέπει να λαμβάνονται για τουλάχιστον 1 ½ ώρες μετά από ένα βαρύ γεύμα. Κατά την ερμηνεία των αποτελεσμάτων, λάβετε υπόψη ότι τα φάρμακα, ειδικά εκείνα που επηρεάζουν την αυτόνομη λειτουργία, μπορούν να μεταβάλλουν το HRV και τα αποτελέσματα της αξιολόγησης. Η μέτρηση γίνεται σε ηρεμία ενώ κάθεστε. Επειδή το κύριο ερώτημα είναι εάν το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα είναι ικανό να εκπληρώσει τη λειτουργία του σε μια ήρεμη κατάσταση ή το συμπαθητικό νευρικό σύστημα είναι υπερβολικό; Δίνουμε χρόνο στον πελάτη να ηρεμήσει και τον προτρέπουμε να μην κινείται πάρα πολύ, να μην μιλά και να κάθεται χαλαρός και να αναπνέει ως συνήθως, κατά τη διάρκεια της μέτρησης HRV 5-10 λεπτών.
11Τι είναι η Συνοχή (Coherence);
Η συνοχή είναι το ποσοστό αρμονίας και σταθερότητας που συμβαίνει στο αυτόνομο νευρικό σας σύστημα και στα ανώτερα εγκεφαλικά κέντρα. Ένα πιο συνεκτικό μοτίβο HRV αντανακλά αποτελεσματική ή βέλτιστη λειτουργία, η οποία σχετίζεται με την ευκολία και τη ροή ενέργειας και τη ροή πληροφοριών στο νευρικό σας σύστημα και μεταξύ της καρδιάς και του εγκεφάλου σας. Ένα ακανόνιστο, ασυνεχές μοτίβο HRV αντικατοπτρίζει το άγχος και την εξοικονόμηση ενέργειας. Το HRV με τον καρδιακό ρυθμό ενημερώνει τον εγκέφαλο πώς αισθάνεται η καρδιά και το σώμα και επηρεάζει τα εγκεφαλικά κέντρα που εμπλέκονται στη λήψη αποφάσεων και την ικανότητά σας να διατηρείτε την ψυχραιμία, ειδικά σε δύσκολες ή αγχωτικές στιγμές.
12Χαλαρώνει η Συνοχή;
Χαλαρώνει η Συνοχή; Ναι, αλλά η συνοχή δεν είναι χαλάρωση. Είναι ο συγχρονισμός της δραστηριότητας στους παρασυμπαθητικούς και συμπαθητικούς κλάδους του νευρικού συστήματος. Αντανακλά μια ήρεμη, αλλά ενεργητικά παρούσα και συνειδητή κατάσταση. Η πρακτική της συνοχής της καρδιάς διευκολύνει τις ψυχικές λειτουργίες. Ανοίγει περισσότερη πρόσβαση στην υψηλότερη νοημοσύνη σας και βελτιώνει την εστίαση, τη δημιουργικότητα, τη διαίσθηση και τη λήψη αποφάσεων. Αφού είμαστε στην Καρδιακή Συνοχή, έχουμε καλύτερη απόδοση! Αισθανόμαστε πιο σίγουροι, θετικοί, ήρεμοι, αλλά ενεργοποιημένοι.