Cardio Biodynamic

_NZ76115 4

Τι είναι ο Κρανιοϊερός Ρυθμός 

Οι δύο πόλοι  του κρανίου, το ιερό οστό,  οι μεμβράνες, ο εγκέφαλος αποτελούν το  κρανιοιερό σύστημα, μέσα στο οποίο το εγκεφαλονωτιαίο υγρό πάλλεται ρυθμικά. Ο ρυθμός μεταδίδεται σε ολόκληρο το σώμα και επηρεάζει την ανάπτυξη και τη λειτουργία του ανθρώπου.  Αποτέλεσμα της έρευνας ήταν η ανακάλυψη και εφαρμογή ενός μεγάλου αριθμού ήπιων τεχνικών για την χαλάρωση και ισορροπία των οστών του κρανίου και των ιστών του σώματος. Είναι ο παλμός που κινεί ένα αυτορυθμιζόμενο οργανισμό και τον οδηγεί στο δρόμο προς την αυτό-ίαση. Αυτό το ανθρώπινο δυναμικό υγείας, εάν υποστηριχθεί και ενισχυθεί με την κατάλληλη μη παρεμβατική πρόθεση μπορεί να λάβουν χώρα θετικές αλλαγές στον οργανισμό.

Ιστορία της Κρανιοϊερής 

Η Κρανιοϊερή Θεραπεία Craniosacral Therapy ή CST, όπως αποκαλείται γενικά, έχει τις ρίζες της στον 19ο αιώνα. Προέρχεται από το σύστημα οστεοπαθητικής ιατρικής του Andrew Taylor Still,  οφείλει πολλά στους επόμενους πρωτοπόρους της τεχνικής, όπως ο William G. Sutherland που επέκτεινε το σύστημα Stills και μέσα από τις απορίες του για την ανατομία και κατασκευή του ανθρώπινου κρανίου, μπόρεσε να εξιχνιάσει το μυστικό της φύσης, ότι τα οστά του κρανίου με την ανάπτυξη του ανθρώπου, δεν εξελίσσονται σε συμπαγή και σταθερά μέρη του κρανίου και συνδέονται μεταξύ τους με ραφές. Συνειδητοποίησε ακόμα ότι πίσω από τις ρυθμικές κινήσεις του εγκεφαλονωτιαίου υγρού είναι μια δύναμη που κάνει αυτές τις κινήσεις σε μεταβατικό στάδιο. Ονόμασε αυτή τη δύναμη Πρωτεύων Αναπνοή ή Πνοή  Ζωής ( Breath of Life) τη σπίθα που φέρνει το σύστημα σε κίνηση που ρυθμίζει το νευρικό σύστημα και το σύνολο των λειτουργιών του σώματος. Ένας οραματιστής και πρωτοπόρος, ανιχνεύοντας τις εκτεταμένες πνευματικές επιπτώσεις των ευρημάτων του, ανέπτυξε μια μέθοδο θεραπείας που τον καθιστά τον παππού της κρανιοϊερής.

Αυτό τελειοποιήθηκε και κωδικοποιήθηκε από τον Harold Magoun στη δεκαετία του 1950 και διδάχθηκε από αυτόν στον Δρ. John E. Upledger στα τέλη της δεκαετίας του ’60.

Ο John E Upledger ανέλαβε και ανέπτυξε αυτές τις τεχνικές σε αυτό που ονόμασε «CranioSacral Therapy», ένα ισχυρό αλλά απλοποιημένο σύστημα θεραπείας που ενσωματώνει και αναπτύσσει τις βασικές έννοιες του Still και του Sutherland.

Το μέλλον

Η Κρανιοϊερή τα τελευταία χρόνια εξελίσσεται ραγδαία,   μέσα από κλινική εμπειρία και έρευνα,  γίνεται λιγότερο παρεμβατική,  προσεγγίζοντας τον άνθρωπο σαν ΟΛΟΝ,  δηλαδή όχι μόνο το σύμπτωμα του αλλά και τον ψυχισμό του. Από τότε που ο Sutherland  συνέδεσε την ρυθμική κίνηση του εγκεφαλονωτιαίου υγρού με την Πρωτεύων Αναπνοή και αργότερα ο Upledger επινόησε για πρώτη φορά τον όρο,  η ΚρανιοΙερή θεραπεία (CST) έχει διευρυνθεί και διαφοροποιηθεί  σε έναν αριθμό διαφορετικών μορφών που όλοι μοιράζονται μια κοινή κληρονομιά, αλλά διαφέρουν ως προς τον τρόπο εφαρμογής της εργασίας στην κλινική πρακτική. Τώρα η CST βρίσκεται πραγματικά στο δρόμο για να γίνει μια νέα πρακτική  υγείας καθώς  έχει αποδείξει αποτελεσματικά τη χρησιμότητά της  ως εργαλείο για την καλή υγεία.

 

Η Κρανιοϊερή βρίσκεται σε ένα πολύ σημαντικό σημείο, στο στάδιο της ωρίμανσης,   υπάρχουν σήμερα πάρα πολλές  διαφορετικές προσεγγίσεις και σχολές που αντικατοπτρίζουν την ανάπτυξη στις αυτοθεραπευτικές ιδιότητες του σώματος . Οι κρανιακοί οστεοπαθητικοί    παρομοίως απομακρύνθηκαν από καθαρά μηχανιστικές προσεγγίσεις στο σώμα και συνέβαλαν στη δική τους προοπτική για την CST.  Πολλοί σύγχρονοι στοχαστές, οι οποίοι έχουν προσαρμόσει την τεχνική τους για να αντικατοπτρίζουν το μεταγενέστερο έργο του Σάδερλαντ και συνέβαλαν σημαντικά στην πιο ήπια θεραπευτική προσέγγιση.

Υπάρχουν τώρα πολλές διαφορετικές προσεγγίσεις στη φιλοσοφία της CST, για παράδειγμα, το Upledger CST, το Franklyn Sills Biodynamic CST, το οποίο έχει εξελιχθεί περαιτέρω σε Process CST, το έργο Visionary Craniosacral του Hugh Milne και πολλές άλλες έχουν αναπτύξει σχολές φιλοσοφίας και έχουν δημοσιεύσει βιβλία. Υπάρχουν πολλά ανεξάρτητα σχολεία, τα οποία ευθυγραμμίζονται με τη μία προσέγγιση ή την άλλη ή ισχυρίζονται τη σύνθεση σε όλο το φάσμα των διδασκαλιών. Ωστόσο, όλα βασίζονται σε μια κοινή προσέγγιση, ότι όλα τα σώματα έχουν μια εγγενή νοημοσύνη που μας κρατά σε ισορροπία:  ακούνε το σώμα  και χρησιμοποιούν 2 ευαίσθητα χέρια με  πολύ λεπτές ήπιες τεχνικές για να επιτύχουν βαθιές αλλαγές.

 

Καρδιο Βιοδυναμική.   Η ΚρανιοΙερη Θεραπεια της Καρδιάς η οποία είναι ο Βιοσυντονιστής του σώματος

Η Καρδιο – Βιοδυναμική Κρανιοϊερή αποτελεί μια σύνθεση των διδασκαλιών,  χρησιμοποιεί τις τεχνικές του Upledger,  τον διάλογο και την θεραπευτική δύναμη της καρδιάς.
Η καρδιά λοιπόν  μπαίνει στο προσκήνιο της θεραπείας του ανθρώπου και αρχίζει να δονεί όλη την οντότητα του ανθρώπου.
Η καρδιά επικοινωνεί με τον εγκέφαλο σε τέσσερα επίπεδα:

  1. Μέσω νευρολογικών σημάτων
  2. Βιοχημικά μέσω ορμονών και νευροδιαβιβαστών και
  3. Βιοδυναμικά μέσω κυμάτων που προκαλούνται από την δόνησή της και
  4. Ενεργειακά με αλληλοεπίδραση των μαγνητικών πεδίων.

Απελευθερώνοντας τους  όποιους περιορισμούς των σωματικών ιστών, τις περισσότερες  φορές για την πλήρη απαλλαγή μας από τις συνέπειες ενός τραύματος είναι απαραίτητη και η απελευθέρωση  της συναισθηματικής ενέργειας.  Η Καρδιο – Βιοδυναμική  είναι ένα σύστημα που εξελίχθηκε τα τελευταία χρόνια,  με λιγότερο παρεμβατική  και περισσότερο Καρδιο – Βιοδυναμική προσέγγιση.  Η καρδιά μας μέσω του χτύπου της παράγει ένα Ωστικό Κύμα το οποίο είναι γρηγορότερο στην διάδοσή του από την ταχύτητα της ροής του αίματος στις αρτηρίες μας.  Η ποιότητα του Ωστικού αυτού Κύματος είναι ο χαρακτηριστικός πληροφοριοδότης για τα κύτταρα του σώματος. Όταν είμαστε  συγχρονισμένοι όλοι οι ρυθμοί του σώματος μας δηλαδή το ωστικό κύμα της καρδιάς,  η αναπνοή μας, ο Κρανιοϊερός ρυθμός καθώς και οι Βιοδυναμικοί ρυθμοί του σώματος (Middle Tide, Long Tide) συγχρονίζονται.  Άρα η κάθε αλλαγή στην Ταυτότητα του Ωστικού Κύματος της Καρδιάς, η οποία επηρεάζεται από αυτό που νοιώθουμε και βιώνουμε στην καθημερινότητά μας είναι ένα είδος γλώσσας επικοινωνίας της καρδιάς με όλα τα όργανα, τους αδένες και τα κύτταρα του σώματος. Όλο το σώμα πληροφορείτε άμεσα από την καρδιά τι συμβαίνει. Την στιγμή που ο Ταξιδιώτης/Θεραπευόμενος μας βιώνει την Λύτρωση του και αποδέχεται τις Αλήθειες του, τότε συμβαίνουν αλλαγές μέσω του βιοδυναμικού μηχανισμού της καρδιάς που περιγράψαμε παραπάνω.
Η Καρδιο – Βιοδυναμική  είναι άγγιγμα καρδιάς  5 γραμμαρίων. Είναι εμπιστοσύνη στην ύψιστη σοφία του σώματος.

Πως γίνεται η συνεδρία

Η Καρδιο – Βιοδυναμική πραγματοποιείται σε ένα ειδικά διαμορφωμένο, ήσυχο χώρο, με χαμηλωμένο φωτισμό και απαλή μουσική. Ο θεραπευόμενος ξαπλώνει  στο ειδικό κρεβάτι με άνετα ρούχα, έχοντας βγάλει μόνο τα παπούτσια του.  Οι ανισορροπημένες ή υπερβολικές εντάσεις στις μεμβράνες μέσα στο κρανίο ή στους μυς,  μπορεί να έχουν βαθιά επίδραση στον εγκέφαλο, την υπόφυση και το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος.  Η θεραπεία στοχεύει στην απελευθέρωση αυτών των εντάσεων, στην εξισορρόπηση και αποκατάσταση της απαλής φυσικής ρυθμικής κίνησης του κρανίου και του ιερού οστού.

Ο αργός ρυθμός του κρανιακού συστήματος μπορεί να γίνει αισθητός στο κεφάλι και στο ιερό, καθώς και σε όλο το σώμα.  Το εγκεφαλονωτιαίο υγρό, το «ποτάμι της ζωής», λούζει και θρέφει τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό, το κεντρικό νευρικό σύστημα του σώματος. Το κεντρικό νευρικό σύστημα συνδέεται μέσω ενός εκτεταμένου δικτύου νεύρων με κάθε όργανο, μυ και ιστό στον οργανισμό.

Ο θεραπευτής χωρίς να είναι παρεμβατικός,  με υπομονή,  σεβασμό και αποδοχή χρησιμοποιώντας απαλά αγγίγματα ( που συνήθως δεν ξεπερνούν τα 5γρ),  κυρίως στο κεφάλι και στον κορμό,  με σκοπό την ανίχνευση πιθανόν περιορισμών και ανισορροπιών στο σύστημα.

Σε μια τυπική συνεδρία, η οποία διαρκεί  70 – 80 λεπτά, το πρώτο πράγμα που μπορείτε να παρατηρήσετε είναι μια βαθιά αίσθηση χαλάρωσης.  Η αναπνοή γίνεται με χαλαρό ρυθμό ο νους ησυχάζει. Το σώμα βρίσκει την ευκαιρία και την υποστήριξη που χρειάζεται για να ενεργοποιήσει την φυσική  αυτοθεραπευτική του ικανότητα.  Η εμπειρία κατά την  διάρκεια της συνεδρίας είναι  για τον καθένα διαφορετική και μοναδική.  Μια διαδικασία που είναι βαθιά συγκινητική, βαθιά αναζωογονητική και συναρπαστική.

Ο άνθρωπος  μαθαίνει να εμπιστεύεται το σώμα του και να μη φοβάται να αντιμετωπίσει  ότι σύμπτωμα έρχεται από αυτό . Μαθαίνει επίσης, να αφουγκράζεται το σώμα, το συναίσθημα και την ενέργειά του. Ας έχουμε υπόψη μας ότι, πολλές φορές, το μόνο που χρειαζόμαστε για τη θεραπεία μας είναι, να κατανοήσουμε και να αποδεχτούμε την αλήθεια  την οποία το σώμα μας προσπαθεί με το δικό του τρόπο να μας πει.

Οφέλη 

Η Καρδιο-Βιοδυναμική Νέο-ΚΙΘ είναι τόσο αποτελεσματική ως μέτρο πρόληψης της υγείας,  που σχεδόν ο καθένας μπορεί να επωφεληθεί από μια συνεδρία.  Βασίζεται στη ρυθμική κίνηση του εγκεφαλονωτιαίου υγρού και αντιμετωπίζει μια σειρά ασθενειών κινητοποιώντας τις δυνάμεις αυτοΐασης που όλοι μας διαθέτουμε.  Με την Καρδιο Βιοδυναμική Νέο-Κρανιοϊερή θεραπεία δεν αντιμετωπίζουμε παθήσεις, αλλά βελτιώνοντας την λειτουργικότητα του νευρικού συστήματος, ενισχύουμε τον φυσικό αμυντικό μηχανισμό του οργανισμού, έτσι ώστε να του δώσουμε την δυνατότητα να αυτοδιορθωθεί. Μέσω αυτή της προσέγγισης έχουν εμφανιστεί οφέλη σε  συμπτώματα, όπως για παράδειγμα:

χρόνιο στρες,  ημικρανίες, πονοκέφαλος, ιγμορίτιδα, αυχενικό, αϋπνίες, προβλήματα κροταφογναθικής άρθρωσης (TMJ), ινομυαλγία, σπαστικό ραιβόκρανο, ορμονικές διαταραχές, κατάθλιψη, συναισθηματικές διαταραχές, χρόνιο πόνο και άλλα που σχετίζονται με την δυσλειτουργία του νευρικού συστήματος.

Η ταλαντωτική δραστηριότητα στους ρυθμούς της καρδιάς αντικατοπτρίζει την κατάσταση ενός ευέλικτου  δικτύου  μεταξύ δυναμικών διασυνδεδεμένων νευρικών δομών στο κεντρικό και αυτόνομο νευρικό σύστημα.

Πόσες συνεδρίες χρειάζονται 

Ο αριθμός των συνεδριών που χρειάζονται, ποικίλει από περιστατικό σε περιστατικό και από άνθρωπο σε άνθρωπο. Μπορεί να χρειαστούν από μία έως τρεις θεραπείες για μία ή περισσότερες εβδομάδες.

Πως μπορεί  να αποδειχθεί χρήσιμη σε όσους πάσχουν από  αγχώδεις διαταραχές. 

 

Η μεταβλητότητα της καρδιακής συχνότητας και η επίδραση της Κρανιοϊερής θεραπείας στη ρύθμιση του αυτόνομου νευρικού συστήματος σε άτομα με υποκειμενική σωματική δυσφορία (subjective discomforts): μια πιλοτική μελέτη

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2095496414600212