Cardio Biodynamic

_NZ76115 4

Τι είναι ο Κρανιοϊερός Ρυθμός 

Οι δύο πόλοι  του κρανίου, το ιερό οστό,  οι μεμβράνες, ο εγκέφαλος αποτελούν το  κρανιοιερό σύστημα, μέσα στο οποίο το εγκεφαλονωτιαίο υγρό πάλλεται ρυθμικά. Ο ρυθμός μεταδίδεται σε ολόκληρο το σώμα και επηρεάζει την ανάπτυξη και τη λειτουργία του ανθρώπου.  Αποτέλεσμα της έρευνας ήταν η ανακάλυψη και εφαρμογή ενός μεγάλου αριθμού ήπιων τεχνικών για την χαλάρωση και ισορροπία των οστών του κρανίου και των ιστών του σώματος. Είναι ο παλμός που κινεί ένα αυτορυθμιζόμενο οργανισμό και τον οδηγεί στο δρόμο προς την αυτό-ίαση. Αυτό το ανθρώπινο δυναμικό υγείας, εάν υποστηριχθεί και ενισχυθεί με την κατάλληλη μη παρεμβατική πρόθεση μπορεί να λάβουν χώρα θετικές αλλαγές στον οργανισμό.

Ιστορία της Κρανιοϊερής 

Η Κρανιοϊερή Θεραπεία Craniosacral Therapy ή CST, όπως αποκαλείται γενικά, έχει τις ρίζες της στον 19ο αιώνα. Προέρχεται από το σύστημα οστεοπαθητικής ιατρικής του Andrew Taylor Still,  οφείλει πολλά στον William G. Sutherland που επέκτεινε το σύστημα Stills και μέσα από τις απορίες του για την ανατομία και κατασκευή του ανθρώπινου κρανίου, μπόρεσε να εξιχνιάσει το μυστικό της φύσης, ότι τα οστά του κρανίου με την ανάπτυξη του ανθρώπου, δεν εξελίσσονται σε συμπαγή και σταθερά μέρη του κρανίου και συνδέονται μεταξύ τους με ραφές. Συνειδητοποίησε ακόμα ότι πίσω από τις ρυθμικές κινήσεις του εγκεφαλονωτιαίου υγρού είναι μια δύναμη που κάνει αυτές τις κινήσεις σε μεταβατικό στάδιο. Ονόμασε αυτή τη δύναμη Πρωτεύων Αναπνοή ή Πνοή  Ζωής ( Breath of Life) τη σπίθα που φέρνει το σύστημα σε κίνηση που ρυθμίζει το νευρικό σύστημα και το σύνολο των λειτουργιών του σώματος. ‘Ήταν οραματιστής και πρωτοπόρος, ανιχνεύοντας τις εκτεταμένες πνευματικές επιπτώσεις των ευρημάτων του, ανέπτυξε μια μέθοδο θεραπείας που τον καθιστά τον παππού της κρανιοϊερής. Αυτό κωδικοποιήθηκε από τον Harold Magoun στη δεκαετία του 1950 και διδάχθηκε από αυτόν στον Δρ. John E. Upledger στα τέλη της δεκαετίας του ’60. Ο John E Upledger ανέλαβε και ανέπτυξε αυτές τις τεχνικές σε αυτό που ονόμασε «CranioSacral Therapy», ένα ισχυρό αλλά απλοποιημένο σύστημα θεραπείας που ενσωματώνει και αναπτύσσει τις βασικές έννοιες του Still και του Sutherland.

 

Το μέλλον

Από τότε που ο Sutherland  συνέδεσε την ρυθμική κίνηση του εγκεφαλονωτιαίου υγρού με την Πρωτεύων Αναπνοή και αργότερα ο Upledger επινόησε για πρώτη φορά τον όρο,  η ΚρανιοΙερή θεραπεία (CST) έχει διευρυνθεί και διαφοροποιηθεί  σε έναν αριθμό διαφορετικών μορφών που όλοι μοιράζονται μια κοινή κληρονομιά, αλλά διαφέρουν ως προς τον τρόπο εφαρμογής της εργασίας στην κλινική πρακτική.

 Οι κρανιακοί οστεοπαθητικοί    παρομοίως απομακρύνθηκαν από καθαρά μηχανιστικές προσεγγίσεις στο σώμα και συνέβαλαν στη δική τους προοπτική για την CST.  Πολλοί σύγχρονοι στοχαστές, οι οποίοι έχουν προσαρμόσει την τεχνική τους για να αντικατοπτρίζουν το μεταγενέστερο έργο του Sutherland  και συνέβαλαν σημαντικά στην πιο ήπια θεραπευτική προσέγγιση, προσεγγίζοντας τον άνθρωπο σαν ΟΛΟΝ,  δηλαδή όχι μόνο το σύμπτωμα του αλλά και τον ψυχισμό του.

Υπάρχουν τώρα πολλές προσεγγίσεις στη φιλοσοφία της CST, για παράδειγμα, το Upledger CST, το Franklyn Sills Biodynamic CST, το οποίο έχει εξελιχθεί περαιτέρω σε Process CST, το έργο Visionary Craniosacral του Hugh Milne και πολλές άλλες έχουν αναπτύξει σχολές φιλοσοφίας και έχουν δημοσιεύσει βιβλία. Υπάρχουν πολλά ανεξάρτητα σχολεία, τα οποία ευθυγραμμίζονται με τη μία προσέγγιση ή την άλλη ή ισχυρίζονται τη σύνθεση σε όλο το φάσμα των διδασκαλιών. Ωστόσο, όλα βασίζονται σε μια κοινή προσέγγιση, ότι όλα τα σώματα έχουν μια εγγενή νοημοσύνη που μας κρατά σε ισορροπία:  ακούνε το σώμα  και χρησιμοποιούν 2 ευαίσθητα χέρια με  πολύ λεπτές ήπιες τεχνικές για να επιτύχουν βαθιές αλλαγές.

 

Καρδιο Βιοδυναμική.   Η ΚρανιοΙερη Θεραπεια της Καρδιάς η οποία είναι ο Βιοσυντονιστής του σώματος

 

Η Καρδιο-Βιοδυναμική ΚρανιοΙερη Θεραπεια είναι η μέθοδος  η οποία αφυπνίζει το Αυτοθεραπευτικό Δυναμικό του καθε σώματος μέσα από τον ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ.

H  καρδιά πρωταγωνιστεί στις συνεδρίες  και ως βασικός ταλαντωτής στο σώμα ενεργοποιεί τους αυτο-διορθωτικούς μηχανισμούς του σώματος,  στους οποίους  βασιζόμαστε για να ανακάμψουμε από το στρες και να επιστρέψουμε στην ισορροπία προσαρμόζοντας τις φυσιολογικές διαδικασίες.

Ταυτόχρονα αυξάνεται η ευαισθητοποίηση για την φροντίδα των εσωτερικών αναγκών, της  ενεργειακής διαχείρισης και της  διατήρησης  της σταθερότητας του εσωτερικού περιβάλλοντος του σώματός μας  από την υγιή λειτουργία των κυττάρων, τους ιστούς έως τα όργανα και τελικά ολόκληρο το σύστημα.

Η καρδιά μέσα από  το δικό της πολύπλοκο νευρικό σύστημα – το “Καρδιακό Εγκεφαλικό”, επικοινωνεί συνεχώς με τον εγκέφαλο  στέλνοντας πληροφορίες:

–Νευρολογικές

–Βιοχημικές

–Ενεργητικές

-Ηλεκτρομαγνητικές

 Η καρδιά στέλνει περισσότερη νευρική κίνηση ή πληροφορίες στον εγκέφαλο από ό,τι στέλνει ο εγκέφαλος στην καρδιά. Τα σήματα  από την καρδιά και το καρδιαγγειακό σύστημα προς τον  εγκέφαλο συμβάλλουν  σημαντικά στην καθιέρωση της δυναμικής των μοτίβων γραμμής βάσης (baselines patterns)  με το οποίο το ¨τώρα¨ συγκρίνεται. 

Με την απελευθέρωση σε  περιορισμούς των σωματικών ιστών,  μπορεί να συμβεί και  απελευθέρωση  της συναισθηματικής ενέργειας και έτσι μέσω της επίγνωσης να επέλθει   πλήρης απαλλαγή μας από τις συνέπειες ενός τραύματος .  Η Καρδιο – Βιοδυναμική  είναι ένα σύστημα που εξελίχθηκε μέσα από την Νεο Κρανιοιερή  τα τελευταία χρόνια,  με περισσότερο καρδιακή προσέγγιση.   Η καρδιά είναι η πιο συνεπής  πηγή δυναμικών ρυθμικών μοτίβων στο σώμα. Όταν είμαστε  συγχρονισμένοι όλοι οι ρυθμοί του σώματος μας δηλαδή ο ρυθμός της  καρδιάς,  η αναπνοή μας, τα εγκεφαλικά κύματα,  ο Κρανιοϊερός ρυθμός καθώς και οι Βιοδυναμικοί ρυθμοί του σώματος (Middle Tide, Long Tide) συγχρονίζονται.  Άρα η κάθε αλλαγή στην μεταβλητότητα της καρδιάς, η οποία επηρεάζεται από αυτό που νοιώθουμε και βιώνουμε κάθε στιγμή  είναι αποτέλεσμα της επικοινωνίας καρδιάς – εγκεφάλου και μέσω αυτού  με όλα τα όργανα, τους αδένες και τα κύτταρα του σώματος. Η καρδιά ενημερώνετε και ενημερώνει όλο το σώμα  άμεσα για ότι συμβαίνει. Την στιγμή που ο Ταξιδιώτης/Θεραπευόμενος μας βιώνει την αλήθεια του και μέσω της επίγνωσης-αποδοχής οδηγείτε στην λύτρωση , τότε συμβαίνουν αλλαγές σε όλο το σύστημα μέσω του βιοδυναμικού μηχανισμού της καρδιάς.

Η Καρδιο – Βιοδυναμική  είναι άγγιγμα καρδιάς  5 γραμμαρίων. Είναι εμπιστοσύνη στην ύψιστη σοφία του σώματος.

Καρδιο-Βιοδυναμική ΚρανιοΙερη Θεραπεια – Neo-CranioSacral Therapy Greece – Νεο-ΚρανιοΙερη Θεραπεια (neocranio.com)

 

Πως γίνεται η συνεδρία

Η Καρδιο – Βιοδυναμική πραγματοποιείται σε ένα ειδικά διαμορφωμένο, ήσυχο χώρο, με χαμηλωμένο φωτισμό και απαλή μουσική. Ο θεραπευόμενος ξαπλώνει  στο ειδικό κρεβάτι με άνετα ρούχα, έχοντας βγάλει μόνο τα παπούτσια του.  Οι ανισορροπημένες ή υπερβολικές εντάσεις στις μεμβράνες μέσα στο κρανίο ή στους μυς,  μπορεί να έχουν βαθιά επίδραση στον εγκέφαλο, την υπόφυση και το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος.

Ο αργός ρυθμός του κρανιακού συστήματος μπορεί να γίνει αισθητός στο κεφάλι και στο ιερό, καθώς και σε όλο το σώμα.  Το εγκεφαλονωτιαίο υγρό, το «ποτάμι της ζωής», λούζει και θρέφει τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό, το κεντρικό νευρικό σύστημα του σώματος. Το κεντρικό νευρικό σύστημα συνδέεται μέσω ενός εκτεταμένου δικτύου νεύρων με κάθε όργανο, μυ και ιστό στον οργανισμό.

Ο θεραπευτής χωρίς να είναι παρεμβατικός,  με υπομονή,  σεβασμό και αποδοχή χρησιμοποιώντας απαλά αγγίγματα ( που συνήθως δεν ξεπερνούν τα 5γρ),  κυρίως στο κεφάλι και στον κορμό,  διατηρεί ενεργή παρουσία κρατώντας τον ρυθμό σε συνοχή, μεταφέροντας  υποσυνείδητα το μήνυμα ” Σώμα ΕΣΥ γνωρίζεις ΕΙΜΑΙ  εδώ για να σε συντροφεύσω στο ταξίδι προς την Αλήθεια σου “.

Σε μια τυπική συνεδρία, η οποία διαρκεί   70λεπτά, το πρώτο πράγμα που μπορείτε να παρατηρήσετε λόγω  της ενεργοποίησης του παρασυμπαθητικού  νευρικού συστήματος είναι μια βαθιά αίσθηση χαλάρωσης( χωρίς να είναι απαραίτητο).  Η αναπνοή γίνεται πιο βαθιά και αργή και ο καρδιακός ρυθμός επιβραδύνει  ο νους ησυχάζει. Το σώμα συνειδητοποιεί ότι  αγγίζετε με αποδοχή  και αντιλαμβάνεται την ευκαιρία να απαλλαγεί από δυσλειτουργικά μοτίβα και τραύματα του παρελθόντος έτσι με  εμπιστοσύνη και  εάν βρει την υποστήριξη που χρειάζεται  προχωράει σε βαθιές αλλαγές ενεργοποιώντας το εγγενές δυναμικό του.  Η εμπειρία μιας συνεδρίας είναι  για τον καθένα διαφορετική και μοναδική.  Μια διαδικασία που είναι βαθιά συγκινητική, βαθιά μετασχηματιστική και αναζωογονητική.

Ο άνθρωπος  μαθαίνει να εμπιστεύεται την καρδιά του  και να μη φοβάται να αντιμετωπίσει  ότι σύμπτωμα ή ενόχληση αναδύεται . Μαθαίνει επίσης, να αφουγκράζεται το σώμα, το συναίσθημα και την ενέργειά του.  Πολλές φορές, το μόνο που χρειαζόμαστε για τη θεραπεία μας είναι, να κατανοήσουμε και να αποδεχτούμε την αλήθεια  την οποία το σώμα μας προσπαθεί με το δικό του τρόπο να μας πει.  Άλλες φορές η επίγνωση για αυτό που χρειάζεται για να απαλλαγούμε από το φορτίο που κουβαλάμε,  μπορεί να συμβεί και μέρες μετά από την συνεδρία.

 

Οφέλη

Η Καρδιο-Βιοδυναμική Νέο-ΚΙΘ είναι τόσο αποτελεσματική ως μέτρο πρόληψης της υγείας,  που σχεδόν ο καθένας μπορεί να επωφεληθεί από μια συνεδρία.  Βασίζεται στη ρυθμική κίνηση του εγκεφαλονωτιαίου υγρού και αντιμετωπίζει μια σειρά ασθενειών κινητοποιώντας τις δυνάμεις αυτοΐασης που όλοι μας διαθέτουμε.  Με την Καρδιο Βιοδυναμική Νέο-Κρανιοϊερή θεραπεία δεν αντιμετωπίζουμε παθήσεις, αλλά βελτιώνοντας την λειτουργικότητα του νευρικού συστήματος, ενισχύουμε τον φυσικό αμυντικό μηχανισμό του οργανισμού, έτσι ώστε να του δώσουμε την δυνατότητα να αυτοδιορθωθεί. Μέσω αυτή της προσέγγισης έχουν εμφανιστεί οφέλη σε  συμπτώματα, όπως για παράδειγμα:

χρόνιο στρες,  ημικρανίες, πονοκέφαλος, ιγμορίτιδα, αυχενικό, αϋπνίες, προβλήματα κροταφογναθικής άρθρωσης (TMJ), ινομυαλγία,  ορμονικές διαταραχές, κατάθλιψη, συναισθηματικές διαταραχές, χρόνιο πόνο και άλλα που σχετίζονται με την δυσλειτουργία του νευρικού συστήματος.

Η επίδραση της θεραπείας στην ρύθμιση του αυτόνομου νευρικού συστήματος μετριέται και καταγράφεται στην μεταβλητότητα της καρδιακής συχνότητας (HRV). Η ταλαντωτική δραστηριότητα στους ρυθμούς της καρδιάς αντικατοπτρίζει την κατάσταση ενός ευέλικτου  δικτύου  μεταξύ δυναμικών διασυνδεδεμένων νευρικών δομών στο κεντρικό και αυτόνομο νευρικό σύστημα

 

Πόσες συνεδρίες χρειάζονται;

Ο αριθμός των συνεδριών που χρειάζονται, ποικίλει από περιστατικό σε περιστατικό και από άνθρωπο σε άνθρωπο. Συνήθως ένας κύκλος έξι συνεδριών φαίνεται ότι είναι αποτελεσματικός.
 

Πως μπορεί  να αποδειχθεί χρήσιμη σε όσους πάσχουν από  αγχώδεις διαταραχές;
Η μεταβλητότητα της καρδιακής συχνότητας και η επίδραση της Κρανιοϊερής θεραπείας στη ρύθμιση του αυτόνομου νευρικού συστήματος σε άτομα με υποκειμενική σωματική δυσφορία (subjective discomforts): μια πιλοτική μελέτη

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2095496414600212